بیانيه جمعی از فعالان حرکت ملی آذربایجان
در ارتباط با سفر قریب الوقوع ریاست جمهوری ایران به تبریز

2004.07.25

"ملت فهیم و قانون مدار آذربایجان"
ملت آذربایجان تحت اثر سیاست های نژادپرستانه ۵۰ ساله حکومت پهلوی و تداوم و تشدید آن بعد از انقلاب که منجر به از هم پاشیدگی مولفه های ملی آنان گردیده است در آستانه آسیمله شدن در هویت تحمیلی شوونیزم فارس به سر می برد. ملتی که نودونه درصد اعضای آن تعداد حروف الفبای زبان خویش را نداند یا توان گفتن پنج شاعر همزبان خود را نداشته باشند ملتی است که به مرگ اغمای گرفتار شده که زمان برای آن در حال معکوس است، اجرای سیاست های تبعیض آمیز حکومت مرکزی صنعت و اقتصاد آذربایجان را از هم پاشیده است، صنایع عمده آذربایجان از قبیل صنعت فرش، پوشاک، کفش، چرم دوره نزول و اضمحال خود را طی می کند و تنها صنعت جان گرفته در طی سالهای اخیر توسط سرمایه داران آذربایجان یعنی صنعت قطعه سازی خودرو با توجه به سیاست های نژادپرستی علنی وزراء کابینه خاتمی در بحران و رکود بسر میبرد، دیگر انبار غله ایران تبدیل به بیابان شده است و کشاورزان و دامداران این ملت محتاج نان شب گشته اند، از لحاظ نرخ توسعه آموزشی در رده های بیست به بعد جدول و در توسعه عمران رتبه آخر نصیبمان می گردد.
شتاب افت تحصیلی و ترک تحصیلی میرود که شمالغرب کشور را به جنوب شرق کشور مبدل کند. منطقه تبدیل به آموزشگاه و تعبیدگاه مدیران گشته و مدیران این چنینی با ایده بایکوت واقعیت های منطقه وبحران سازی وتنش زایی جهت تحکیم موقعیت خویش سود می برند و به جای تحلیل علل بحران هویت و عقب ماندگی منطقه اقدام به تو جیهاعمال غیر قانونی خود می کنند. ۲۶ سال از انقلاب ایران می گذرد متاسفانه علیرغم ماهیت اسلامی رژیم و تغیر قواعد و افکار عمومی حاکم بر سطح بین اللملی هیچ گونه نرمشی نسبت به سیاستهای اقلیت های ملی کشور مشاهده نمی گردد .هزاران نامه وتو مارهای فعالین این ملت بی پاسخ مانده است، کوچکترین فعالیت های مدنی با بهانه های واهی سرکوب می گردد. لذا ما با ایمان به مدنی بودن حرکت کانالهای مدنی گذشته را ناکارآمد دانسته و معتقدیم تداوم آن می تواند حرکت را به سوی جریان فرسایشی و یا افراطی سوق دهد که هر کدام به منزله خنثی نمودن پتانسیل ملی آذربایجان است. لذا عموم ملت آذربایجان را برای باز کردن کانالهای مدنی و همسو با پتانسیل ها و واقعیت های حاکم با ملت خویش دعوت می نمایم و آن اینکه با حضور در مراسم استقبال و اولین سخنرانی آقای خاتمی در سفر اوایل مرداد امسال ایشان به تبریز مستقیما" خواسته های ملت خویش را در قالب پلاکارت ها و شعار اعلام داشته و ریاست محترم جمهور را مجبور به انجام واکنش در برابر خواسته های ملت آذربایجان کنیم، خواسته های که به نظر ما مهمترین آنها عبارتند از:
۱. تغییر سیستم سانترالیسم و یونیتاریسم سیستم حکومت ایران به فدرالیسم بر پایه پلورالیسم ملی و دادن حق تعیین سرنوشت به ملت آذربایجان.
۲. اجرای بی قید و شرط تمام کنوانسیونها و بیانه های مرتبط با حقوق اقلیت های ملی و حقوق بشر که دولت ایران آنها را قبول کرده و طبق ماده ۹ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران جزوه قوانین ایران بوده و دولت ایران ملزم به رعایت آنها می باشد.
۳. توقف سیاست های نژادپرستانه و تبعیض آمیز در امر اقتصاد و فرهنگ.
۴. توقف سیاستهای آسیمله و سیاست حذفی فرهنگ ملل غیر فارس و سیاست زبان کشی و ملت کشی حاکم بر سیاست های کشور ۵. توقف و عذرخواهی مقامات رسمی از اهانت ارگانها و نهادهای زیر دست آنان به فرهنگ و شخصیت اجتماعی ملل غیر فارس.
۶. توقف سرکوب جریانات هویت گرای ملت آذربایجان و آزادی تمام زندانیان وفعالان سیاسی آذربایجان.
۷. اساس قرار گرفتن اصل ۱۹ قانون اساسی در تمام تقسیم بندی و برنامه ریزی بودجه و امکانات کشور جهت احقاق ستم های ملی روا شده به ملل غیر فارس که متاسفانه از زمان ریاست جمهوری خاتمی بعد اقتصادی آن شتاب گرفته است.
و در پایان ضمن بر شمردن برخی ویژگیهای این مراسم دوبار تمام دلسوزان ملت را به حضور پر شعور در این مراسم دعوت می نماییم.

برخی ویژگیهای این مراسم:
۱. این مراسم در عامییت دادن به حرکت با توجه به حضور جمع زیاد مردمنقش اساسی داشته باشد.
۲. یکی از سیاست های اصلی دولت سرپوش گذاشتن به حرکات اقلیت های ملی و بایکوت اخبار وقایع مرتبط با آنهاست، اما با توجه به اهمیت این مراسم علاوه بر حضور خبرنگاران ایرانی خبرنگاران خارجی نیز در آن حضور خواهند داشت که انعکاس اخبار مربوط به آن می تواند تاثیر مثبتی در افکار عمومی ایران وجهان داشته باشد.
۳. با دادن شعار های حرکت ملی حین سخنرانی خاتمی و حمل پلاکارتهای مرتبط در مسیر حرکت وی که معمولاً آرام و همراه با حرکات نمایشی دموکراتیکی صورت می گیرد باعث خواهد شد که خاتمی به عنوان عالیترین مقام قوه مجریه از نزدیک واقعیت های حاکم بر آذربایجان را لمس خواهد کرد، و حتماً مجبور به انجام واکنش از طرف وی خواهد شد.
۴. این مراسم می تواند دورغ پردازی ها و بحران سازی های غرض ورزان حرکت ملی ملت آذربایجان به خصوص مقامهای استانی و منطقه ای را رو کرده و توطئه های آنها را خنثی سازد.
۵. این مراسم می تواند سنتی باشد برای تبدیل استقبال های نمایشی از مسئولان ( که دولتمردان از آن به عنوان سندهای مشرعیت در افکار عمومی بهره میبرند) به تظاهرات مجوز دار که در آن مستقیماً مسئولان به چالش کشیده خواهند شد.